İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, "Kapitalizm, bugüne kadar giremediği en ücra Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasına politik olarak AKP, dinsel ve kültürel olarak da F-Tipi denen Nurculuk yoluyla giriyor" dedi.
Soğuk savaş yıllarında Türkiye'nin sırtını Ortadoğu'ya dönmesi gerektiğini, çünkü o dönemki Yeşil Kuşak Projesi'nin amacının bu olduğunu belirten Eliaçık hoca, " Ama Sovyetler dağılıp, NATO işiz kalınca bunun bir anlamı kalmadı. Artık Türkiye’nin yüzünü Ortadoğu’ya dönmesi gerekiyor. Bunun için de Türkiye’de Kemalistlerin bir anlamı kalmadı dünya güçleri açısından. Onun için tasfiye oluyorlar. Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkelerinde yerel bağları güçlü yani dindar, seçimle gelen, roformcu ve kapitalizmle sorunu olmayan, ABD ve Batı ile uyuşan hareketlere ihtiyaç var. Politik olarak AKP, dinsel ve kültürel olarak da F-Tipi denen Nurculuk tam da buna uyuyor. Keza Mısır’da, Irak’da, Suriye’de, Tunus’da da aynısı oluyor"dedi.
"MİLYONLARCA DİNDAR PAZAR HALİNE GELİYOR..."
"MİLYONLARCA DİNDAR PAZAR HALİNE GELİYOR..."
Türkiye’deki iktidarın da bu uluslararası planın içinde yeraldığını kaydeden Eliaçık hoca, " Maalesef durum bu. Böylece Kapitalizm giremediği en ücra Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasına giriyor. Milyonlarca dindar çalışma ibadettir diyerek ellerinde kredi kartları ile AVM’lere koşuyor. Onların ürettiklerinin pazarı halini alıyor. Buna kim direnirse orası işgal ediliyor" ifadelerini kullandı.
"DÜNYA'YI BU KURTARIR..."
Müslümanları da dünyayı da kurtaracak olanın zalimler ve mazlumlar ayrımı olması gerektiğini de vurgulayan Eliaçık hoca, sözlerini şöyle tamamladı: " Kur’an “Ancak zalimlere düşmanlık vardır” der. Zulüm-adalet çelişkisi baş çelişkidir. Diğerleri bunun yansımalarıdır. Eğer bu anlayışla hareket ederlerse Müslümanlar tekrar yedinci yüzyıldaki gibi tarihin önünde gider, dünya için umut olurlar. Dünya cennete döner. İtiraz ettiğimiz sistemin kendisidir. Devlet anlayışı, iktidar mantığıdır. Bunun Kemalistlerden Muhazafakarlara geçmesi bir anlam ifade etmiyor. Ama bazıları devlet ve iktidar bizden oluyor diye anlam yüklüyorlar, siz buna itiraz ediyoruz. Zaten devletin ve iktidarın kendisi sorun. Bir de onun bizden birilerinin eline geçmesi katmerli sorun. Adalet, eşitlik, emek ve özgürlük devletten de iktidardan da önce gelir. Zaten devlet ve iktidar dediğin bunlar için vardır. Bunlarla çeliştiği an meşruiyetini kaybeder." (Söyleşi/OkurYazar TV)
Haber Kaynağı: yuzdeyuzhaber